Tuesday, March 13, 2007

Yttringsfrihed. Nu også for præster!

Sørme om der ikke igen har været en gruppe modige præster som har ønsket at afprøve grænserne for yttringsfrihed.

Denne gang har de formastelige bla. fra deres præstestol angrebet umenneskeligheden i den danske udlændingepolitik. De konkrete udtalelser har handlet om behandlingen af de i landet bosidende irakere, som ikke kan få asyl, og som endnu ikke kan hjemsendes pga. borgerkrigen i Irak.

Jeg skal ikke tage stilling til denne sag i detaljer her. Jeg konstaterer bare at den danske højrefløj har svært ved at skelne mellem det "at få afslag på asyl" og det "at bare kunne tage hjem". De mener helt unuanceret, at man bør tage hjem når man har fået afslag på asyl. Man går så langt som til at beskylde de herboende irakere for at tage deres egne børn som gidsler. Denne påstand er efter min opfattelse sjofel og helt ude af proportioner.

Fakta er at ca. 2 millioner irakkere er flygtninge rundt om i verden, og næsten ingen af dem vender hjem endnu. Det er altså ikke kun fra Danmark at man ikke vender hjem til Irak. Irak er på ingen måde gearet til at modtage disse mennesker, selv om man forlængst har erklæret "mission accomplished" og selv om Fogh og co. desperat forsøger at finde undskyldninger der kan retfærdiggøre at vi nu stikker halen mellem benene.

Jeg vil lige udvide problematikken. Der er i verden anslåeligt mellem 300 mio og 500 mio flygtninge i flygtningelejre. Stort set ingen af disse har opnået politisk asyl, i de lande de er flygtet til. Af disse flygtninge ville kun nogle få 100.000 kunne få politisk asyl i DK, hvis de stod i Kastrup og søgte. De øvrige - lad os sige - 250 mio skal altså efter de borgerliges tankegang straks pakke tasken og rejse hjem til deres sult og krigsplagede hjemlande uaset om det regnes for sikkert eller ej. Prøv at forestille Jer det kaos som den danske regerings politik ville udløse, hvid den blev gennemført globalt! Nu tjener det til regeringens fordel at den mest har den hårde retorik i munden. Vi har jo rent faktisk ikke tvangshjemsendt irakere, og det beviser at regeringen taler mod bedre vidende, når den siger at irakerne bare kan rejse hjem.

Præsternes aktion er i den grad faldet bl.a. disintegrationsminister Rikke Hvilshøj (billedet er fra http://tveskov.com). Pia Kjærsgaard for brystet. Primært beskyldes præsterne for at misbruge deres præstestol til at politisere. Det kan man være enig eller uenig i - er det et i det hele taget et moralsk eller et politisk spørgsmål ? Det afgørende og inddiskutable er i denne sammenhæng, at man fra højreorienteret side ønsker at begrænse præsternes ytringsfrihed, i hvert fald når de står på prædikestolen.

Tidligere har Thorkild Grosbøll bragt sindene i kog med sine udtalelser om hans egen tvivl om Guds sande natur. Det var svært for mange højreorienterede kristne at sluge at en præst stillede spørgsmålstegn ved den meget "menneskeliggørende" gudsopfattelse, som præger den danske folkekirke.

Det endte med at biskoppen - vist nok efter pres fra kirkeministeriet - midlertidigt fritog Grosbøll fra tjeneste, og efterfølgende holdt ham under skærpet tilsyn.

Argumentet som bruges mod, om at man ikke må benytte talerstolen holder ikke her. Ytringerne fremkom i en anden sammenhæng (en bog, og et interview), hvor Grosbøll ubestrideligt optrådte som privatperson. Det er altså ikke blot i embedsmandsfunktionen at man fra højreorienteret side ønsker at begrænse præsters ytringsfrihed. Der skal tilsyneladende også være grænser for hvad præster må sige, skrive eller endda mene privat. Hvem bliver de næste som skal begrænses i deres ytringer? Læger, eksperter, smagsdommere, eller hvad med de venstreorienterede?

Endnu engang viser det sig, at højrefløjen, som konstant hævder at ville værne ytringsfriheden, i virkeligheden er ytringsfrihedens værste modstandere.

Jeg vil afslutningsvis lige minde om at det også var småborgerlig forargrelse over præsters politiske ytringer som fik løgneren Jens Rohde til at melde sig ud af folkekirken. Jeg kan tilføje at det var intellektuel forargelse over Grosbøll sagen, som fik undertegnede til at melde sig ud!

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger mogmich said...

Det virker ret uklart hvad Fogh egentlig mener med, at religion ikke hører hjemme i "det offentlige rum" synes jeg. Jeg går 100 pct. ind for en sekular stat og adskillelse mellem kirke og stat, men det skal ikke betyde at en præst ikke må ytre sig blot fordi der er et politisk ASPEKT ved udtalelsen. I øvrigt kan ateister jo være ligeglad med hvad præsten siger fra prædikestolen - de kan jo lade være med at komme i kirken! Ytringsfriheden gælder vel også meninger der har en eller anden sammenhæng med religion?

7:31 AM  
Blogger Christian Olesen said...

Kunne ikke være mere enig.

Hvis ikke religion hører hjemme i det offentlige rum, så måtte JP faktisk ikke have bragt tegningerne..... Det er værd at tænke over. Hvad mener rgeringen og statsministeren egentlig.

Dobbeltmoralen er i hvert fald til at få øje på.

5:04 AM  

Post a Comment

<< Home