Monday, July 16, 2007

Kender du sandheden?

Jeg har for nyligt investeret i en ekstra satelit modtager, som gør mig i stand til at modtage alle kanalerne på Astra. Dermed har jeg pludselig fået nærmest ubegrænset adgang til alverdens nyhedskanaler. Ud over de sædvanlige BBC, Sky og CNN, som tilsammen udgør sandheden i Danmark, kan jeg ny boltre mig i Al Jazeera (både en engelsk og en arabisk udgave), Russia Today, den esktremt højreorientererde Bloomberg kanal (ejeren stiller vist nok op ved præsident valget i USA) , Euronews, DW, F24, en kinesik nyhedsstation (hvor der tales meget sjovt engelsk) og ca 10. flere.

Det meget ensidige billede, som tegnes af verden på DR og TV2, udvides en smule ved at se BBC eller CNN, men når man ser Russia Today eller Al Jazeera begynder det at flimre for øjnene. Nyhederne præsenteres teknisk set på samme måde, og der bringes generelt lige så meget (eller lidt) dokumentation, som der gør i vestlige medier, men konklusionerne og budskaberne er nogle helt andre. Hvordan kan man som borger i denne verden kende sandheden?

Hvis tyskerne havde vundet anden verdenskrig, ville vi med garanti i dag, være lige så overbeviste om at det var "det rigtige" udfald, som vi nu er overbeviste om at det var godt at tyskerne tabte. Ser man tilbage i historien er der faktisk meget få eksempler på at "vinderne" af en krig efterfølgende har tabt kampen om "omdømmet". Det er ikke altid de gode som vinder, men de som vinder, bliver altid bagefter udråbt som de gode! Det kan man vel kalde historisk relativisme.

Selv samtidige emner, som er vældigt godt belyst, og ekstremt velunderbyggede med data kan diskuteres som om alt er totalt åbent i verdens mediesuppe. Kreationiskerne, som gudskelov stadig kun har vind i sejlene i USA, mener i ramme alvor at verden blev skabt på 7 dage, og kræver at der undervises i dette på lige fod med naturvidenskabens version af samme historie. Den lille håndfuld forskere, som stadig drager drivhusteorien i tvivl får mere mediedækning end de 99,9 % som er enige om drivhusteorien. Tilsvarende holder et par håndfulde forskere fast i at rygning er totalt ufarligt, og slipper igen og igen afsted med at plante historien om dette i bl.a. danske medier. Relativismen trives altså ikke kun i kraft af mangel på dokumentation, men også på trods!

Holdningsrelativismen er ikke noget nyt, men den har fået ualmindeligt frie hænder i den mangehovede medieverden. I Danmark er medierne under stærk central kontrol, og derfor får vi i danske medier en velkoordineret flot anrettet version af "sandheden", som er solidt plantet et godt stykke ude på højrefløjen. Bortset fra at man kan vælge at have tillid til de mennesker som styrer nyhedsstrømmen i Danmark, så er der absolut ingen saglig grund til at tro på at den officielle danske version er mere rigtig end Bloombergs eller Al Jazeera's sandhed, som objektivt set ofte er lige så veldokumenterede.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home