Tuesday, September 26, 2006

De kan meget vel bare være syge i hovedet!

I den frie danske debat støder man ofte ind i bemærkninger om "rettigheder i eget land". Man mener at en bestemt gruppe har det som bl.a. Søren Krarup ynder at kalde en "førstefødselsret" til det danske territorium.

Har Krarup og Co. gjort sig tanker om hvor mange generationer man skal have opholdt sig i landet for at blive omfattet af førstefødselsretten. Er Peter Schmeichel, som er anden generations indvandrer, f.eks. omfattet. Er princesse Mary (1. generation) omfattet?

Er førstefødselsretten i virkeligheden mindre afhængig af "opholdstid" end af race, etnisitet og relegion?

Det kan under alle omstændigheder slås fast, at vi alle er efterkommere af indvandrere, idet danmark var ubeboet i lange perioder af seneste istid, så der er ingen der kan påberåbe sig en "ren" dansk afstamning.

Højrefløjs politikere har i de senere år prøvet at definere danskhed som noget der bygger på kristen tro, menneskerettigheder,ytringsfrihed og demokrati. En hver med bare overfladisk kenskab til danmarkshitorien vil dog vide, at kristendommen er kommet relativt sent til, og at de øvrige begreber har været undtagelsen mere end reglen i det geografiske område, som nu udgør nationnalstaten Danmark. Tænk på hvor ungt folkestyret er! Tænk på hvornår kvinderne fik valgret! Det kan derfor umuligt være disse begreber som konstituerer danskhed og en evt. dansk "førstefødselsret".

Ser man længere tilbage end Krarups og Langballes barndom er det andre ting som falder i øjnene som typisk danske. Der har altid været stor indvandring til det danske område af forskellige grupper. I perioder har vi ligefrem tilstræbt indvandring, og generelt er der blevet taget pænt imod. Danmark har udenrigspolitisk som bekendt været ganske krigeriske. På den led er der altså heller ingen tradition for danske isolations-tendenser. Vi har nærmest tilstræbt at "komme ud og blande os" med andre. Man må erkende, at vi i nogen grad efter korte perioder med neutralitet og tiltagende passifisme er vendt tilbage til den sande danske aggressionspolitik i forbindelse med krigene i Irak og Afghanistan.

Kulturelt hylder vi os selv for H.C. Andersen, Andersen-Nexø og Karen Blixen. Jeg har svært ved at genfinde Krarups og Langballes danmarks syn i "Den Grimme Ælling", "Pelle Erobreren" eller "Out of Africa".

Meget peger altså på at "førstefødselsretten" er noget som Krarup og Co. fantaserer sig til. Der ligger ikke fakta bag. Det er selvfølgelig et utroligt belejligt begreb, hvis man i virkeligheden er racist, og bare ønsker en undskyldning for at udelukke andre folkeslag fra at komme hertil. Jeg skal dog ikke så meget som antyde at Krarup, Langballe og alle de andre tilhængere af en national førstefødselsret er racister. De kan meget vel bare være syge i hovedet!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home